TDM je bilo ustanovljeno leta 1996 in je takrat vključevalo folklorno in rokodelsko sekcijo. Zaradi premajhne finančne podpore je folklorna sekcija prenehala delovati, zelo aktivni rokodelci pa so leta 2003 ustanovili lastno društvo z imenom Rokodelci moravške doline.

V letu 2004 je delo društva ponovno zaživelo.

Redni letni zbor članov 2016

Redni letni Zbor članov Turističnega društva Moravče je bil 26. februarja 2016 Pregledali smo opravljeno delo in načrtovali aktivnosti za tekoče leto.

V  letu 2015 smo se udeležili enajstih  sejmov  in prireditev v občini in izven nje, na katerih smo promovirali turistično ponudbo v občini Moravče.

Za občane so organizirali dve prireditvi, in sicer pustno rajanje za vse generacije ter »veseli december« za najmlajše. Obe prireditvi je finančno omogočila Občina Moravče.

Z vsakoletnimi tematskimi razstavami spodbujamo občane k spoznavanju in varovanju  kulturne dediščine. V ta namen smo v letu 2015 pripravili razstavo »sadjarstvo na moravškem«  ter foto razstavi o sodarstvu  in o starih fotoaparatih.

Najbolj prizadevne in uspešne občanke in občane, ki skrbijo za urejenost svojih domov, smo izročili priznanja »zlati lipov list« na martinovem večeru.

Na Učno-sprehajalni poti Rača so se dogodki vrstili skozi vse leto: prvi je bil nočni pohod ob kulturnem prazniku. Na dnevih dejavnosti se je zvrstilo 16 skupin učencev OŠ in 2 skupini malčkov iz vrtca. Dobro obiskana je bila tudi kostanjeva nedelja v oktobru.

V sodelovanju Turističnega društva in OŠ Jurija Vege deluje otroška folklorna skupina Moravški mački in Lilije, skupno  35 otrok. Njihovi prikupni nastopi so popestrili marsikatero prireditev  v občini in izven nje.

Upravni odbor  se najlepše zahvaljuje vsem prizadevnim članom, drugim društvom in vsem, s katerimi smo sodelovali, donatorjem in Občini Moravče za finančno pomoč in podporo.

Program dela za tekoče leto bo vseboval glavne dosedanje aktivnosti, obogatene z novimi projekti:

 

 1. pridobitev podatkov o prireditvah za koledar dogodkov v občini Moravče (zloženka in spl. str. TD in Občine, TZS),
 2. zbor članov 26.2.2016,
 3. pustna povorka in rajanje maškar na pustno soboto, 6.2.2016 v podobnem obsegu kot v l. 2015, smer povorke od Trga svobode (Pri Jurku/Detelci preko parka , po Vegovi do KD, prijavitelj je Občina;
 4. promocijske prireditve in predstavitve  v občini: Po nagelj na LG, Prvomajsko srečanje krajanov Tuštanja, Martinov sej izven občine: Alpe –Adrija NATOUR na GR, Bazar NVO LUPA na Prešernovem trgu v Ljubljani, (obseg ostalih prisotnosti na sejmih je odvisen od sredstev). Predstavi se turistično in gostinsko ponudbo v občini, program za OŠ na USP Rača, naravne in kulturne znamenitosti ter delo društva; 
 5. sodelovanje na Kmečkem prazniku s pripravo razstave v avli KD v dogovoru z DPM,  predlagana tema je PLETARSTVO NA MORAVŠKEM???
 6. Zlati lipov list (ocenjevanje urejenosti hiš in kmetij in zaključek na Martinovem  večeru),
 7. Veseli december, 16. in  17. 12. 2016,
 8. priprava vsaj ene priložnostne razstave / foto razstave v Knjižnici  Moravče, MCG Domžale, Domu upok. Domžale; priprava foto razstave moravških vasi in zaselkov za prihodnji občinski praznik;
 9. OFS OŠ Jurija Vege in Turističnega društva Moravče:  DNN Kamnik, LUPA vse bo odvisno od sredstev za prevoz;
 10. ekskurzija za člane, izlet za OFS,
 11. izobraževanje,
 12. ureditev »kozolčka« pred KD,
 13. 20 –LETNICA DRUŠTVA
 14. FB profil društva

USP Rača:

 • spremljati stanje na poti, čistilna akcija in posredovanje predlogov za nujna dela,
 • dopolnitev programa za OŠ in promocija na prired. in sejmih izven občine ter po OŠ,
 • čajanka, kostanjeva nedelja (združeno)
 • ogled poti skupaj z g. L.Djorovičem – Občina in popis nujnih del; prostor za WC;

Dosedanji predsednici, Danici Jančar, je potekel tretji mandat. Ker je menila, da  je čas za novo vodstvo, ki naj z elanom in novimi idejami nadaljuje delo, je ponudila odstop. Vlogo predsednika je bil pripravljen sprejeti g. Sebastijan Kovačič, ki je bil tudi soglasno izvoljen. Novemu vodstvu želimo uspešno delo, predvsem na področju prepoznavnosti in promocije naravnih lepot, kulturnih in zgodovinskih zanimivosti in prijaznih ljudi na Moravškem.

Upravni odbor 

Kontakt predsednika Sebastijana Kovačiča: 041 395 440;

e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.

Novi e-naslov Turističnega društva Moravče:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.

Info za Učno-sprehajalno pot Rača: 041 326292 (Danica Jančar); Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.

 

NOVO!!!

 

GARAŽNA RAZPRODAJA POD  KOZOLCEM

 

Prva  GARAŽNA RAZPRODAJA POD KOZOLCEM  V Moravčah

Na Zahodu je ponudba rabljenih stvari na garažnih razprodajah že dolgo ustaljen način izmenjave dobrin  in ljudje so se predsodkov ponovne uporabe že zdavnaj  znebili.  Pri nas  je malo drugače: poznamo bolšji sejem, poznamo sezonske prodaje rabljene športne opreme….a vse to dobro deluje le v mestih. Zato so se pri Turističnem društvu Moravče odločili in tik pred zimo pripravili garažno razprodajo pod kozolcem.

Dogodek je bil v soboto, 18. novembra dopoldan pod Jurkovim kozolcem v Moravčah.

 Proti pričakovanju se je zbralo devet ponudnikov, ki so »prebili led predsodkov uporabe stvari iz druge roke« in so ponudili  vse  – od najmanjših otroških  copatkov do - motorja za čoln.

Moravčani so se tokrat z obiskom lepo izkazali. Nekaj jih je seveda prišlo iz radovednosti, a tudi prodaja je cvetela. » Glihanje« ni bilo potrebno, ker so bile cene zares ugodne.

Vsi, tako organizatorji, kot prodajalci in kupci so se strinjali, da je ideja o garažni prodaji zelo na mestu in jo velja spomladi zagotovo ponoviti. Tudi z ekološkega stališča je taka prodaja oz. izmenjava zelo pozitivna, ker gredo v  ponovno rabo lepi in uporabni predmeti, ki bi prej ali slej končali na smetišču.