Veseli december v Moravčah 2017

Veseli december v Moravčah je čedalje boljši in tudi bolje obiskan. Kako tudi ne,  veliko število nastopajočih je privabilo tudi več  obiskovalcev. Vsi skupaj pa so znali narediti prav čarobno, praznično vzdušje, ki je trajalo v tednu pred božičem vsak dan  od 17. do 20. ure in še čez. Vse večere je  bila  na devetih stojnicah tržnice  pestra praznična  ponudba.  Komur za preganjanje mraza niso pomagali »vroči« in topli napitkih pod jurčkom bara  Rosfrej, si je premrle prste  lahko pogrel ob toploti tlečega debla, za katero je vsak dan skrbel naš član Jože ali  ob  dobrem starem »šporhetu«,  ki je prvi dan prav nagajivo zakadil ves prostor, a smo ga naslednji dan ugnali in dim speljali v pravo smer.

Ponedeljkov program je bil v znamenju malčkov iz vrtca in prvošolčkov, ki so ob pomoči učiteljic,  staršev in moravških gasilcev okrasili smreko. V knjižnici so se igrali s Katarino Peterc, na rdečem odru pa so se vrstile: male moravške mažoretke in obe otroški folklorni skupini -  Lilije iz VVO in Moravški mački iz OŠ. V dvorani KD so učenci iz Vegove ulice pripravili igrico Zajčkov čarobni lonček. Brez pihalne godbe v Moravčah ni dogodka! Za veseli december so nam pripravili lep praznični  program. Ob koncu večera smo prisluhnili še ubranim zvokom moškega pevskega zbora Tine Kos.

Torkov večer se je pričel v KD z enournim božično – novoletnim koncertom Glasbene šole Domžale, najmlajši so se medtem na poligonu pod šotorom lahko pomerili na športnem poligonu, ki ga je zanje pripravil Boštjan, najmlajši iz najbolj znane moravške športne družine. Nato smo lahko sledili nastopu mešanega pevskega zbora DU Moravče, ki ga je vodil in spremljal na kitari g. Milan kokalj. Z glasbo so privabili na oder Mamo Maro in ljudske pevke, ki jim ni zmanjkalo ljudskih pesmi s hudomušnimi besedili, a hkrati  globoko vsebino.

Sreda je bila v znamenju Božička, ki je obiskal otroke v knjižnici. Na odru pa se je predstavilo Vrhpolje: nastopile so prikupne Pojoče čebelice z vodjo Barbaro Fale, v  KD je malčke strašil Cestni ropar, zunaj na odru  pa se je izkazalo, da je nastop tamburašev  vprašljiv, ker strune njihovih inštrumentov »niso vajene mraza«, kakršen je bil ta večer. A tamburaši se niso dali in so vseeno odigrali le malo krajši program. Nato je oder zavzel Grajski oktet, katerega pevci so tako in tako vsi v letih, ko jim mraz nikakor ne pride do živega. Zvezda večera je sijala v KD. Prelestna Jasna Kuljaj nam je suvereno in ne da bi se ji zatresel glas ali naredil cmok v grlu, razkrila svoje »dogodivščine« od pubertete dalje.

Četrtkov program se je pričel v Knjižnici z igralno urico za družine. Igraj se z mano! To je gotovo najlepša od vseh prošenj, ki jih starši ali stari starši slišimo od svojih otrok ali vnučkov in je nikakor ne gre preslišati! Nadaljevanje programa so zapolnili prvošolčki OŠ J. Vege, njihov Mali zborček in dramska skupina z Mojco pokrajculjo. Sledil je koncert Peškega okteta. Rock skupina Mates je med mladimi Moravčani že dobro znana in priljubljena. Navdušenih poslušalcev ta večer ni manjkalo! Tudi med starejšimi!

Petek je bil dan Dedka Mraza.  Več kot petdeset malčkov iz vrtca ga je čakalo pod šotorom, pelo in ga klicalo. Končno se je le prikazal! V prelepi svetleči kočiji s parom čisto pravih vrancev in v spremstvu snežink! Navdušenje je bilo veliko in komaj si je utrl pot do odra, kjer so ga čakali otroci. V kratkem nagovoru je vsem naročil, da se moramo imeti radi in osrečevati drug drugega. Snežinke so medtem razdelile otrokom bombone in sadje. A Dedku se je mudilo dalje. Moravče so med prvimi kraji, ki jih obišče in do Novega leta ima še ogromno dela.

Presenečenj za otroke še ni bilo konec. V kulturnem  domu jim je dramska skupina KŠD Peče pripravila predstavo Trnuljčica.

Petkov večer in hkrati moravški Veseli december je z veselimi zvoki zaključil mladi  harmonikar Ožbej.

Turistično društvo Moravče se za sodelovanje  na prireditvi najlepše zahvaljuje nastopajočim glasbenim, dramskim in folklornim skupinam, OŠ, VVO, Knjižnici, društvom in vsem, ki so pripravili prizorišče, skrbeli za  gostinsko ponudbo in prodajalcem na praznični tržnici ter članom društva, ki so se trudili za dobro počutje nastopajočih.

Najlepša hvala Občini Moravče za finančno pomoč.