Moravško občinsko središče s cerkvijo sv. Martina

cerkev Sv. Martina

Pogled na Drtijo

Romarska cerkev na Limbarski gori Sv. Valentina, pregovornemu znanilcu pomladi, velja za največjo mojstrovino ljubljanskega baročnega arhitekta Gregorja Mačka. Zgrajena je bila leta 1735. Baročno arhitekturo v ladji dopolnjujejo štirje kamniti oltarji. V dveh sta v osrednji niši Mentzingerjevi sliki – Marijino kronanje in Sveti Tilen.

Grof Franc Bernard Lichtenburg je med letoma 1667 in 1671 v Zgornjem Tuštanju prvotni dvorec prezidal v enonadstropno štiritraktno poslopje z izzidanim podstrešjem. Takšnega je kar dvakrat ovekovečil Valvazor. Arkadni hodniki so nastali kasneje, verjetno šele po letu 1700. Že med prenovo dvorca ali kmalu potem so Lichtenbergi pozidali tudi kapelo in jo posvetili sv. Janezu Nepomuku. S freskami jo je opremil Franc Jelovšek.

V cerkvi sv. Andreja, ki so jo najverjetneje v začetku 16. stoletja postavili lastniki bližnjega Limberka, se nahaja ena največjih srednjeveških poslikanih notranjščin na Slovenskem. Največjo pozornost zasluži monumentalna upodobitev Lova na enorožca – Zaprta vrata.

znamenje pri Buvenu

Vhod v Osoletovo jamo